© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Februarie 2017

Goede regenbuien zijn overal met vreugde ontvangen en de weerprofeten voorspellen nog wijd verspreide buien, maar dikwijls vallen die buien wel in andere dorpen of buurtfarms, terwijl een kleine opvolgregen een paar mm genoeg zou zijn om het veld aan het leven te houden. Bij ons in de Aranos omgeving lijkt de wereld al prachtig groen en zijn er hele velden met kleine gele bloemetjes. Die bloemetjes zijn lelijke gevaarlijke stekeltjes als ze uitgebloeid zijn en daarin zit het zaad voor de volgende regentijd...!

De kommersiele akkerbouwers die rond Grootfontein, Tsumeb en Otavi wonen, hebben een noodvergadering gehouden. Bij de eerste goede regens hebben ze geploegd en mais gezaaid. Maar nu is al tussen 30 en 40 prosent besmet met de 'kommandowurm' ... die groene ruspen. De krant Republikein schrijft: "Dit is nuwe wurm-en motspesie en dit blyk, dat hulle bestand is teen die gewone insekdoders. Daar is ook drie verskillende soorte ruspes besig naamlik die herfs-kommandowurm, die bolwurm en mieliestamboorder. Die blare en die mieliekoppe word deur hulle beskadig." Die plaag is ook in Zimbabwe en Malawi en Zambie verspreid.

Nog een groter probleem wordt in de krant aangekondigd: "Nampower het tientalle dorpe een week tyd gegee om miljoene dollar se agterstallige skuld te betaal. Meer as 47 dorpe en nederstettings, die meeste in die Suide, sal volgende week in die donker gehul wees as Nampower hul krag weens agterstallige skuld afsny. Die totale skuld beloop ND 46,5 miljoen".

Ik moet er niet aan denken dat we in een keer zonder elektriciteit zouden komen zitten... diepvriezen en koelkasten en licht in de hostels, maar ook het water zal in de grond blijven zitten, want we pompen met een electriese pomp. De toiletten zullen verstopt raken en daar zal geen drinkwater meer zijn en we zullen de school en hostels moeten gaan toemaken... De gewone mensen betalen wel hun maandelijkse rekeningen en heel veel wordt met betaalkaarten betaald en zij zijn dus helemaal niet achterstallig, maar het zijn de dorpsbesturen die wel het geld voor de elktriciteit en het water ontvangen hebben, maar dat geld voor andere dringende uitgaves hebben gebruikt en zo achterstallig geraakt zijn. Daar zullen nu zeker dringende samensprekings gehouden worden om de schulden toch maar zoveel mogelijk te gaan afbetalen.

Ik heb al in de Nuusbrokkies van Januarie verteld dat we een nieuwe provinciale overste hebben: P. Franciskus Swartbooi. Hij heeft nu een nieuwsbrief rondgestuurd met heel veel nieuws..:
Het Aviathuis in Windhoek is weer als Formation House in gebruik genomen. Daar zijn nu 6 jongmannen die in Julie 2017 naar Parakou in Benin zullen gaan om daar hun noviciaat te gaan maken. In hierdie maanden leren zij de basiese salesiaanse spiritualiteit en twee van hen zullen hun filosofiestudie in Junie klaarmaken in Windhoek en ze gaan allemaal samen de franse taal leren, want dat is de voertaal in Benin.

Daar zijn ook drie jongmannen die vroeger bij ons gestudeerd hebben en nu een goede job hebben en nu toch gevraagd hebben om bij de Oblaten terug te kunnen komen. Ook zijn er nog verschillende andere aanzoeken en dit lijkt nu dat er beweging gaat komen. Ook zullen er twee roepingskampen gehouden gaan worden: Van 3 tot 9 April in Pofadder in Zuid-Afrika en van 1 tot 7 Mei bij ons in Namibia, in Witkrans.

Het driemanschap van Zambie, de Neokatechumenegroep, komt op 13 Februarie in Windhoek aan. Zij willen de drie Neokatechumene groepen van Rehoboth, Witkrans en Aranos bij elkaar brengen in Witkrans van 16 tot 19 Februarie. Daarna zullen zij met de verschillende groepen apart nog een paar dagen doorbrengen en ze zullen weer oo 27 Febr. vertrekken.

Wij hebben afgelopen vrijdag een sportdag gehad van onze eigen school in Cambridge. Veel ouders zijn ook komen kijken en konden hun kinderen na afloop mee naar huis nemen voor een vrije naweek. Aanstaande vrijdag zullen de beste leerlingen tegen de andere scholen in Aranos gaan optreden en daar zullen weer de bestes uit gesorteerd worden om naar Mariental te gaan en daarna zullen zij zeker eendag op de wereldranglijst van de bestes ter wereld gaan verschijnen... Ook voetballen en netbal voor de meisjes worden in kompetisieverband met de andere scholen gespeeld.

De kindertuin gaat goed aan en dit is overvol. De zes familieleden die mijn jubileumfeest op 11 Maart komen bijwonen in Aranos heb ik gevraagd om maar poppen en speelgoed mee te brengen voor de kindertuin, die kunnen ze altijd gebruiken.

Verder gaat alles okay. Stuur maar enige hoeveelheid regen naar Namibia, want de waterdammen zijn nog op veel plekken maar gedeeltelijk vol en we moeten dan weer lang wachten op de volgende regenperiode... november…!

Hartelijke groeten vanuit een reeds een beetje afgekoelde Namibia!
P. Martin