Nieuws uit Brazilië juni 2007

Nieuws uit Brazilië
parochies in Latijns-Amerika

Overige berichten van Pater Jan van Antwerpen osfs:

juni 2014
januari 2013
september 2012
juli 2011
februari 2009

november 2008
september 2008

Sinds de laatste keer dat van hieruit werd bericht is er veel gebeurd. We noemen op de eerste plaats de overgang van Regio naar Provincie waar toe nu behoren de Oblaten die in Zuid Amerkia werken, d.w.z. in Uruguay, Brazilië en Equador. Die gebeurtenis werd bijgewoond door vertegenwoordigers uit praktisch alle andere provincies en regio’s, ook al in verband met onze honderdjarige aanwezigheid in Zuid Brazilië. Er was een tocht georganiseerd langs alle plaatsen waar wij in de afgelopen eeuw als Oblaten van Franciscus van Sales gewerkt hebben en – ten dele – nog werkzaam zijn.

De eerste provinciale Overste, Pater Michael Moore, een missionaris uit Noord Amerika en al tientallen jaren actief in Brazilië, heeft ons dezer dagen in Manta, Equador officiëel bezocht om onze mensen en situaties van dichtbij te leren kennen. Hij is intussen weer verder getrokken nieuwe uitdagingen tegemoet van zijn veeleisende taak. We begeleiden hem met ons gebed.

Manta, waar de Oblaten ruim tien jaar eerkzaam zijn, is een havenstad van Equador. Niet de grootste haven, want dat is Guayaquil. Maar wel de grootste vissershaven. De visindustrie is er niet van de lucht. Of toch?… Een geboren Mantenaar zei me eens: “Manta is mooi, maar stinkt een beetje.” In ieder geval prijkt er nu sinds kort, vlak aan de kust, het “monument aan de tonijn”, want Manta is “de hoofdstad van de Tonijn”.

De laatste maanden hebben er vier jonge Oblaten zich definitief bij onze Congregatie aangesloten door het afleggen van de aldus genoemde eeuwige geloften. Twee van hen zijn Brazilianen; de andere twee, Colombianen. Drie van hen zijn intussen ook diaken gewijd, terwijl voor twee van hen ook de datum van de priesterwijding al vast ligt. Vijfentwintig mei j.l. was het de beurt van Luis Augusto Coronel. Hij werd in Equandor, in de kathedraal van Portoviejo, niet ver van Manta, diaken werd gewijd. Ook zijn moeder was voor de gelegendheid uit Colombia overgekomen.