Nieuws uit Brazilië september 2012

Nieuws uit Brazilië
Palmeira das Missões

Overige berichten van Pater Jan van Antwerpen osfs:

juni 2014
januari 2013
juli 2011
februari 2009

november 2008
september 2008
juni 2007

Brabants Dagblad vrijdag 11 augustus 2012

Door onze correspondente Nelly Wouters-Hamers

‘Hoe meer je ziet, hoe meer je aankunt’

Westelbeers – “Het is mooi geweest“, zegt pater Jan van Antwerpen over zijn priesterschap en missiewerk in Brazilië. “Maar het is nog steeds mooi, want zolang ik kan, blijf ik het doen.” De tachtigjarige pater is nog lang niet klaar met zijn missie. Hij is over om zijn familie te bezoeken en zijn 25-jarig priesterschap te vieren.

Op 3 oktober trekt Van Antwerpen weer richting Brazilië, naar Palmeira das Missões. Hij groeide op in de Groenstraat in Esbeek. Als kind voelde hij zich al geroepen om priester te worden. Door de pastoor werd dat weggewuifd. “Roeping is roeping“, vindt Van Antwerpen, “daar is niet tegen te vechten.” Hij volgde de landbouwschool en op twintigjarige leeftijd legde hij de gelofte van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid af. Van Antwerpen kwam terecht bij de Oblaten van de Heilige Franciscus van Sales; eerst in Beek en Donk, daarna in Nijmegen en Tilburg.

Met zijn landbouw- en tuinbouwdiploma werkte hij in keukens en tuinen. De kans om in 1966 naar Brazilië te gaan om de boerderijgrond bij het seminarie in Braga productief te maken, greep hij met beide handen aan. “Ik mocht het een half jaar proberen. Maar dat is onzin, want dan weet je nog niks.” Met de Portugese taal had Van Antwerpen het moeilijk. “Ik leerde van twee boerenjongens alles wat mooi was en niet mooi was“, lacht hij. “Ook moest ik wennen aan de gewoontes en aan de aard van het leven.” Tien jaar later ging de pater met al zijn kennis en ervaring in parochies aan de slag. Op 54-jarige leeftijd begon hij alsnog aan de studie theologie. In 1987 werd hij priester gewijd.
Over Brazilië vertelt Van Antwerpen: “Er is gemoedelijkheid en tijd voor elkaar. De armoede en de droogte zijn groot, zo ook het alcohol- en drugsgebruik. De gevangenis zit tjokvol. Hoe meer je ziet, hoe meer je aankunt.” Van Antwerpen, klein van stuk, groot van geest, gaat niet op voorgeschreven wetten af: “Ik vraag me altijd af wat Christus zou doen. Ik sta open voor een ander en kan met iedereen overweg, arm of rijk, rang of stand.” De pater kent zijn moeilijke momenten. “Voor de eenzaamheid van het alleen zijn moet je niet vluchten, dan ga je eraan. De kunst is de kracht te vinden om jezelf te blijven.”

Ter ere van het zilveren priesterjubileum wordt op zaterdag 29 september om 14.00 uur in de Willibrorduskerk van Middelbeers een H. Mis opgedragen. Aansluitend is er van 15.30 tot 17 uur een receptie in café De Zwaan in Middelbeers.