© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Geschiedenis van de Oblaten van Franciscus van Sales


In 1843 zegt de Franse Visitatiezuster Marie de Sales Chappuis tegen haar biechtvader Louis Brisson: “U moet een mannencongregatie stichten in de geest van Franciscus van Sales. God wil het!” Het duurt nog meer dan dertig jaar voordat pater Brisson hier gehoor aan geeft.

Mere Marie de Sales Chappuis
Zuster Marie de Sales Chappuis wordt ook wel ‘de goede moeder’ genoemd.

In 1866 sticht Louis Brisson eerst, samen met Léonie Aviat, de Zusters Oblatinnen van Franciscus van Sales. De zusters van deze nieuwe congregatie wijden zich aan het onderwijs en de sociale zorg voor de arbeidersmeisjes van Troyes.
Louis Brisson
In 1875 wordt pater Brisson ook de stichter van de Oblaten van Franciscus van Sales, de mannencongregatie die zuster Marie de Sales Chappuis voor ogen had. 21 december 1875, de dag dat Rome toestemming geeft, is de officiële stichtingsdag van onze congregatie.

Aanvankelijk verloopt de groei voorspoedig. Binnen vijftien jaar telt de congregatie tachtig Oblaten osfs en vertrekken de eerste missionarissen naar Zuid-Afrika. Vanuit Frankrijk verspreiden de Oblaten osfs zich over de wereld. In 1885 vinden we de eerste Oblaten in Brazilië. Door politieke problemen worden ze verdreven, en komen enige tijd terecht in Ecuador en Uruguay. Nadat ze terug kunnen keren naar Brazilië wordt de Zuid Amerikaanse provincie verder opgebouwd.
In 1895 gaat pater Lebeau naar Oostenrijk. Hij legt de eerste kiem voor de Oostenrijkse en Zuidduitse provincie.
In 1903 opent pater Isenring een High School in Amerika. Dat is het begin van twee Oblaten provincies in de Verenigde Staten.
In 1911 gaat pater Bogenberger naar het Rijnland en begint zo de Noordduitse provincie.
In 1927 volgt de Nederlandse provincie. Een Zwitserse provincie, in 1946, en een Italiaanse, in 1954, volgen nog. Ook in Zuid-Afrika, Namibië en India vinden we Oblaten van Franciscus van Sales.
De congregatie telt meer dan 446 leden in achttien landen.

**********   Meer over Louis Brisson en zijn zaligverklaring   **********