© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Citaat februari 2016


De veertiende conferentie van Franciscus van Sales heeft als onderwerp 'de eigen mening'. Natuurlijk heeft iedereen een eigen mening, dat erkent hij volmondig, zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Zorg er wél voor, zegt Franciscus, dat je niet al te zeer gehecht raakt aan je eigen mening. Vertroetel je mening niet en houdt er niet al te hardnekkig aan vast. Doe je dat wel, dan werkt ze al snel niet meer in je voordeel maar in je nadeel. Je wordt dan een koppige, onverzettelijke betweter. Heel vervelend in de omgang - en heus niet alleen in een klooster.

Natuurlijk zijn er grote, hoogedelachtbare geesten die zo vastzitten aan hun meningen en die zo fantastisch vinden, dat ze zich er niet van los kunnen maken. Je mag wel oppassen om zo iemand zomaar naar zijn mening te vragen, want het is onmogelijk dat hij, als hij het mis heeft, tot inzicht komt en erkent dat hij er naast zat. Hij gaat zich dan compleet verdiepen in het opsporen van allerlei argumenten om zijn gelijk toch maar vol te kunnen houden. Dan heb je helemaal geen kans meer om hem er van af te brengen.
Aan de andere kant heb je ook mensen die hun meningen heel graag opzij zetten; zelfs als deze meningen echt goed zijn. Als je met zo iemand praat, hem een tegenargument geeft en een andere mening verdedigt, zal je ontdekken dat hij niet in de aanval gaat met tegenargumenten. (…) Mensen die somber van aard zijn, zijn meestal meer gehecht aan hun meningen dan vrolijke mensen. Een blij persoon is nu eenmaal toegeeflijker en gelooft graag wat iemand hem vertelt. (…) Je vraagt me wat je kunt doen om te voorkomen dat je zo gehecht bent aan je eigen oordeel. Nou, weiger het te voeden! Zodra de gedachte bij je opkomt dat het véél beter was gegaan als men jóuw mening had opgevolgd, moet je die gedachte van je afzetten. Zeg tegen jezelf: wat gaat het jou eigenlijk aan? dat is jouw taak helemaal niet!"

Uit: de Conferenties van Franciscus van Sales
Bekijk ook de foto van de maand