Blog - laatste nieuws

Salesiaans Contact maart 2023

Beste mensen, leden van de Salesiaanse Familie,

Met genoegen mag ik u deelgenoot maken van ons tweede digitale Salesiaans Contact. Het is nog even wennen om nu een maandelijkse uitgave te verzorgen. Maar op ons eerste nummer zijn een aantal goede reacties gekomen en dat geeft de burger moed om verder te gaan op de ingeslagen weg. Frans van Sales zou jaloers op ons zijn. Hij moest zijn vlugschriften eigenhandig bij de mensen onder de deur doorschuiven. Wij hebben onze elektronische post en dat gaat heel wat sneller en waarschijnlijk bereiken we er ook meer mensen mee. Ik ben ervan overtuigd, dat hij glimlachend en goedkeurend op ons neerziet. Als het aan hem en aan ons ligt gaan we er nog graag een tijd mee door.

Elektronica heeft echter ook zijn nadelen. Of liever gezegd: soms is het ingewikkelder dan je op het eerste gezicht denkt. Ik zal me nader verklaren. Ons redactielid Loes Wiggerts heeft aangeboden om voortaan zorg te dragen voor de ‘verzending’ van ons ‘Contact’. Dus was het mijn taak om te zorgen, dat alle emailadressen bij haar zouden komen. Maar hoe doe je dat? Heel eenvoudig, dacht ik aanvankelijk. Maar op een voor mij onbegrijpelijke manier kwamen ze niet over. Nu had ik gistermorgen de viering in de lichtstad Eindhoven en toen ik weer thuis kwam dacht ik daar het licht gezien had. Meteen stuurde ik alle adressen door in CC. Klus geklaard, dacht ik. Tot ik van enkele mensen het bericht kreeg, dat wat ik gedaan had in strijd is met de privacywetgeving. Gelukkig heeft het niemand kunnen zien, maar het schaamrood stond op mijn kaken. Natuurlijk had dat niet gemogen! Ik had wat beter moeten nadenken. Maar het onheil was geschied. Daarom: mijn oprechte excuses voor deze fout. Ik hoop dat die niet onvergeeflijk is.

Mocht u nog iemand weten in uw familie of kennissenkring die belangstelling zou kunnen hebben voor ons Salesiaans Contact dan mag u altijd hun mailadres doorgeven aan Loes Wiggerts (lojowibri46@hotmail.com . Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Zij heeft trouwens een mooi lied over vriendschap ingeleverd voor deze uitgave van Salesiaans Contact.

Na een jaar waarin we op een schitterende manier Frans van Sales en Jeanne de Chantal hebben herdacht zijn we nu weer in wat rustig vaarwater terecht gekomen. Dat betekent, dat er weinig nieuws is te melden vanuit de Oblaten. Alleen nog, dat we a.s. donderdag 16 maart het 60-jarig Priesterfeest van onze medebroeder Henk van Galen gaan vieren. Henk, ook vanaf deze plaats van harte gefeliciteerd en veel zegen gewenst voor de dagen en jaren die gaan komen. Moge dit feest je nieuwe energie geven om verder te gaan op je eens ingeslagen levensweg.

 

In dit Salesiaans Contact laat ik mezelf aan het woord. Met het vooruitzicht op de verkiezingen van de Provinciale Staten en van het Waterschap stel ik me serieus de vraag ‘Wat is wijsheid’. Wanneer maak ik de goede keuze en wanneer kies ik het goede? Ik meen een klein aanzetje tot een antwoord te hebben gevonden zowel in de Bijbel als bij onze Heilige. Hopelijk kunnen mijn overdenkingen ook u helpen om goed te kiezen.

Ik wens u allen een goede Veertigdagentijd toe als een zinvolle opmaat naar Pasen. Daarbij groet ik u hartelijk en zie uit naar een volgend ‘Salesiaans Contact’.

Wim Holterman osfs


HET GOEDE KIEZEN
Wat is wijsheid?

15 Maart: Verkiezingen voor de Provinciale Staten. Het is een dag waarop we ons democratisch recht mogen vieren. Het is een (voor)recht dat mijn/onze stem wordt gevraagd. Voor mezelf vind ik het een plicht om van dat recht gebruik te maken. Tegelijkertijd vind ik kiezen moeilijk. Het politieke landschap is versplinterd. Er is de grote onmacht van de politiek. Partijbelang gaat vaak vóór het landsbelang. Te vaak worden mensen het slachtoffer van verkeerde beslissingen. Kleine mensen worden nogal eens over het hoofd gezien. De meeste stemmen gelden.

Maar dat wil niet zeggen dat daarmee de goede keuzes worden gemaakt. Ik heb heel veel vragen rond mijn stemgedrag. Hoe weet ik dat ik de goede keuze maak? Soms betrap ik me op een zekere onverschilligheid of politieke gemakzucht. Doet mijn stem er werkelijk toe? Lukt het me zo te kiezen dat mijn stem echt wordt gehoord. Ik erger me er aan, dat in de politiek zo vaak op de man wordt gespeeld ,zodat de zaak naar de achtergrond verdwijnt. Graag maak ik gebruik van de digitale stemwijzer maar dan nog! Door wie of wat laat ik mijn keuze bepalen? Soms blijft mijn twijfel tot in het stemhokje. Wat is wijsheid?

Wijsheid van Salomo

In het Eerste Boek Koningen (I Kon. 3, 5 – 15) wordt een prachtige droom verteld van de jonge koning Salomo. Daarin verschijnt God aan hem met de vraag ‘Wat wilt u dat Ik u geef?’ Salomo mag een soort goddelijk verlanglijstje indienen. Het verhaal maakt je deel aan de overwegingen van Salomo. Hij gaat niet over nacht ijs. Hij wil een goede keuze maken. Hij is zich bewust van de verantwoordelijke taak die hem is toebedeeld. Hij vraagt dan: ‘Geef uw dienaar een opmerkzame geest om recht te kunnen spreken voor uw volk en onderscheid te kunnen maken tussen goed en kwaad. Want wie is in staat recht te spreken voor dit grote volk van U?’  Salomo is in staat om voorbij te gaan aan eigenbelang en eigenbezit. Hij gaat voor ‘een opmerkzame geest’, om wijsheid om zorg te kunnen dragen dat er recht geschiedt onder zijn volk. Hij stelt zich heel bescheiden op: ‘Wie is in staat om recht te spreken?’ Is dat niet een voorwaarde voor wijsheid: niet hoogmoed maar je bewust zijn van je eigen kleinheid. En ook: weten dat wijsheid een geschenk is? Wijsheid laat zich zien in bescheidenheid en eenvoud. Het antwoord van God in de droom van Salomo is dan ook veelzeggend: ‘Ik geef u een geest zo vol wijsheid en inzicht dat er niemand voor u was en niemand na u komt die u evenaart’. God belooft hem bovendien ook nog rijkdom en aanzien én een lang leven.  Wijsheid is niet vanzelfsprekend. Salomo leert ons, dat we erom mogen vragen, erom mogen bidden. Wijsheid is groter dan onszelf. Ze gaat voorbij aan ons eigenbelang. Ze is gericht op rechtvaardigheid en op toekomst van de mens naast je. Rechtvaardigheid is hét sleutelwoord van heel het eerste Testament. Het grote voorbeeld van deze wijsheid – van het maken  van goede keuzes – is Salomo.

Wijsheid bij Frans van Sales

Voor Frans van Sales is het duidelijk, dat wijsheid en geleerdheid niet samenvallen. In een preek zei hij eens: ‘Sommige mensen denken dat ze, als ze zijn toegerust met wijsheid, beter van God kunnen houden. Maar dat klopt niet. Jullie herinneren je wel, dat broeder Egidius een keer op bezoek ging bij Bonaventura en zei: Wat een geluk heb je, mijn vader, dat je zo geleerd bent, want jij kunt veel meer van God houden dan wij ongeletterde mensen. De heilige Bonaventura antwoordde hem: : de geleerdheid helpt hem totaal niet om God te beminnen, en een eenvoudige vrouw kan God net zo goed beminnen als de geleerdste mannen ter wereld’ (DASal 9, 230). Het begin van alle wijsheid ligt voor hem in de eenvoud, de nederigheid.
Voor hem is de bron van alle wijsheid gelegen in het Woord van God.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

En – zo zegt hij in een andere preek – : ‘Wie uit de bron wil drinken, die moet zich neerbuigen’. Voor Frans van Sales is het duidelijk, dat wijsheid alles te maken heeft met God beminnen. En dat vindt zijn oorsprong niet in het hoofd maar in het hart. Wijsheid is nooit een bezit waarop iemand zich kan laten voorstaan. Het is eerder een levenslange zoektocht. Het is een weg gaan van telkens weer kleine stappen vooruitzetten. Een weg ook die voor iedereen begaanbaar is. Het gaat niet om veel weten maar om grote liefde. De kardinale deugd die wijsheid heet: we mogen er naar blijven streven. Groeien in liefde tot God en tot mensen is zo groeien in wijsheid. Het is een leerschool voor het leven, een uitnodiging om ons te blijven scholen en bekwamen om het goede te kiezen en om goed te kiezen. Ik zal er aan proberen te denken op 15 maart!

Wim Holterman osfs


Toen ik dit lied las, dacht ik dat Dietrich Bonhoeffer de teksten van Franciscus van Sales misschien ook wel kende.   Loes

Lied van oprechte vriendschap

De akker kent zijn eigen wetten- de zware
grond van zorg en zweet, het is hem vreemd
ons aan te zetten tot vriendschap
of genegenheid.

De akker kan slechts volheid geven als hij
bewerkt wordt met ontzag: de vrucht waarvan wij kunnen leven
versterkt ons lichaam, dag aan dag.

Maar vriendschap laat zich zo niet dwingen,
ze bloeit in vrijheid, zonder plicht. Als in de
lente eerstelingen komt vriendschap kwetsbaar aan het licht.

Oprechte vriendschap is als water,
verheldert en verkwikt de geest en
spoelt het stof af van de dagen die
zwaar en drukkend zijn geweest.

Oprechte vriendschap vraagt vertrouwen,
is tegen afgunst scherp gekant. De één kan op
de ander bouwen, zo vindt de geest een geestverwant.

Ik heb toen er sirenes krijsten aan jou, mijn vriend in nood, gedacht.
Dat het gevaar van jou mag wijken.
Dat onheil jou niet treft vannacht.
René van Loenen, liedtekst naar het gedicht

“De vriend” van Dietrich Bonhoeffer

Loes Wiggerts