1927 Pater Spiessl arriveert op 27 december in Tilburg. Hij is de pionier van de Nederlandse provincie. Hij betrekt een klein huis in de Vogelstraat, maar start al in 1930 het latere grote missiehuis ‘Ave Maria’.
1936 betrekken zeven novicen betrekken het noviciaathuis ‘Salesianum’ aan de Groesbeekseweg in Nijmegen, onder leiding van pater Bogenberger. Na hen volgen nog 150 priester- en 40 broederkandidaten.
1937 Op 5 oktober wordt de Nederlandse provincie zelfstandig, met pater Bogenberger als eerste provinciaal. Een jaar later start het scholasticaat in Beek en Donk, onder de naam ‘Studiehuis Sint Jozef’.
1942 De eerste vijf priesters worden gewijd. Het aantal leden van de congregatie neemt gestaag toe. In 1967, na het Tweede Vaticaans Concilie, wordt de opleiding van een aantal studenten voortgezet in Amsterdam.
LEES MEER...
De meeste paters en broeders vinden werk in de opleiding van kandidaten, in de missie en later vooral in het pastoraat. De meeste Nederlandse Oblaten van Franciscus van Sales wonen verspreid, maar zij houden onderling contact. Net als bij de meeste andere orden en congregaties, nam ook bij de Nederlandse Oblaten van Franciscus van Sales sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw het aantal nieuwe roepingen af.
De congregatie heeft ervoor gekozen zich te richten op het uitdragen van het gedachtegoed van Franciscus van Sales. Als gevolg hiervan zijn de eerste salesiaanse kringen ontstaan.
2006 Van maart in dit jaar tot oktober 2020 was in Schijndel een centrum voor spiritualiteit gevestigd met de vertrouwde naam Salesianum. Vanaf 1 november 2020 komen de Nederlandse Oblaten bijeen in het woonhuis van pater Kees Jongeneelen te St. Oedenrode.
2009 Op 19 december Paus Benedictus zijn handtekening gezet onder een plechtig document waarin onze stichter Louis Brisson door de kerk wordt erkend als Eerbiedwaardig.
LEES MEER...
Jarenlang is er een zorgvuldig onderzoek gedaan naar de levenswandel van Louis Brisson. Een college van kardinalen en bisschoppen heeft dit onderzoek goedgekeurd en de paus heeft dat bevestigd. Daarmee is de belangrijkste stap gezet voor zijn Zaligverklaring.
Wij kijken daar, als nuchtere Nederlanders, wat laconiek naar. Maar vele medebroeders en medezusters over de hele wereld zullen dit feestelijk vieren.
De volgende stap zal pater Brisson zelf moeten zetten! Hij zal een wonder moeten doen om zalig verklaard te kunnen worden. Laten we hopen dat er mensen zijn die zoveel vertrouwen hebben in pater Brisson dat ze hem uitdrukkelijk vragen om zo’n wonder. Pater Brisson zelf was een nuchter mens. Je zou je kunnen afvragen of hij wel zalig verklaard wil worden. Als hij het doet, doet hij het niet voor zichzelf, maar voor ons, zijn Oblaten en Oblatinnen, om onze congregatie te promoten en om ons duidelijk te maken dat heilig worden haalbaar is! (Dirk koster osfs)
2011 Op 10 februari was er stap voorwaarts in de zaligverklaring van onze stichter Pater Louis Brisson: Onze generale overste, pater Aldino Kiesel osfs, bericht dat de commissie van artsen de wonderbaarlijke genezing heeft bevestigd, op voorspraak van pater Brisson, van een jongetje in Ecuador. Op 19 december heeft Paus Benedictus XVI zijn handtekening geplaatst. Het nieuws is bekend gemaakt precies 171 jaar na zijn priesterwijding.
2012 Op 22 september vierden we de zaligverklaring van de stichter van de congregatie, Louis Brisson, in de kathedraal van Troyes en in de openlucht van Plancy, zijn geboorteplaats.
LEES MEER...
Een Nederlandse delegatie van Oblaten van Franciscus van Sales en leden van de salesiaanse familie woonde de plechtige feestelijkheden bij. Er is een speciale pagina aangemaakt voor de
foto’s. Tijdens het afsluitende symposium in het moederhuis van de zusters Oblatinnen in Troyes beleefden we de première van de film over Louis Brisson. Deze DVD is te
bestellen via e-mail.