Nuusbrokkies september 2024

In mijn Nuusbrokkies van Junie, had ik al aangekondigd, dat ik op vakantie zou gaan naar Nederland van 1 Julie tot 30 Augustus. Waar is nu die tijd gebleven ? Dit lijkt nu of alles net ’n droom was, die voorbij gevlogen is.

Die droom heeft mij wel 3 kg zwaarder gemaakt door het goede eten en barbacues en gourmettes bij de verschillende leden van mijn familie.

Bij de douane kontrole bij mijn vertrek, moet je altijd jouw riem uit jouw broek halen, omdat daar ’n ijzeren gesp daaraan zit en dan bestaat het gevaar, dat jouw broek op jouw schoenen zakt, als je hem niet vasthoudt. Maar die 3 kg hebben er voor gezorgd, dat dit niet gebeurd is.

De reis is helemaal volgens plannen verlopen en op zaterdag 31 Augustus stond ik weer op Namiebiese grond, waar ik ook een dag begraven wil worden. Dit is maar mijn geworden en de grond is niet zo nat en koud zoals in Nederland om begraven te worden.

De Septembermaand is begonnen en dit is vandaag vrijdag 6 September en daarmee is ook bijna onze lentetijd begonnen. De hele wereld is vaal en bruin en de meeste boomsoorten hebben hun bladeren verloren in de afgelopen wintertijd. Maar nu kan je al bepaalde soorten struiken al zien uitbotten.  De <wag ‘n=”” bietjie=”” bos=””> met zijn weerhaken, die in jouw kleren vastklauwen, beginnen al te bloeien en hele kleine groene blaadjes komen al te voorschijn. De temperaturen zijn in de nacht nog koel, tot 8 of 10 graden, maar overdag wordt het nu elke keer 30 tot 32 graden.

Dit is de ergste droogte sinds 100 jaar en de regering wil de mensen met voedsel-hulppakketten helpen. Daarvoor zijn 331000 arme mensen landwijd geregistreerd. De regering wil hen ook met wat vlees helpen door wilde dieren in wildreservaten uit te selecteren. De minister Pohamba Shifeta is de minister van omgeving en bosbouw en toerisme. Hij maakt in de krant < De Namibian >van 3 September duidelijk, dat dit ’n selecteer programma is om overbevolking van dieren te voorkomen juist in droogtijden. Hij zegt ook, dat in  2018-2019 ,n groot droogte was en zij hebben toen ’n grote vergissing gemaakt door niet genoeg dieren te selecteren en te slachten en dat daarom toen 5000 dieren van de droogte en honger gestorven zijn. Hij wil 83  van de oudere olifanten uitschieten, die niet meer kunnen produceren en gevaarlijk worden voor de mensen. Namibia heeft ongeveer 24000 olifanten. Bij de onafhankelijkheidswording in 1990 waren er maar 7.500 olifanten geweest. Verder zullen er ook 30 nijlpaarden, 60 buffels, 50 impalas, 100 blauwwilde beesten, 300 zebras en 100 elanden uitgeschoten worden. Wees maar niet bang. Namibia weet hoeveel  kan inbrengen door toerisme en trofeejachters.

Einde van November zal ’n verkiezing in Namibia gaan plaasvinden. De registratie is al gedaan vanaf 18 jaar oud en daar zijn op het ogenblik  1.451.444 mensen geregistreerd. Ik denk, dat dit niet te slecht is omdat de hele bevolking van Namibia ongeveer 3 miljoen is en daar heel veel minderjariges zijn natuurlijk.

Daar zijn 20 geregistreerde politieke partijen en elkeen heeft grote beloftes voor hun kiezers. Natuurlijk zullen ze allemaal de werkeloosheid gaan aanpakken en daar zullen bijzonder voor de arme mensen huizen gebouwd gaan worden en de landbouw zal uitgebreid worden en daar zal ’n betere toekomst voor elke Namibier zijn !!!!

Bij de laatste verkiezing in 2019 hadden diezelfde politieke partijen ook zulke beloftes gemaakt, maar nu is er zelfs ’n Partij, die graag de < Doodstraf > weer opnieuw wil gaan invoeren om de moeilijke wereld van de misdaad daarmee te bekampen. Maar wij hebben eigenlijk nog nooit grote problemen bij verkiezings gehad. Dit zou kunnen zijn, dat de grote politieke Partij Swapo niet meer zijn tweederde meerderheid zal gaan krijgen en dan zal daar met andere politieke partijen gepraat moeten worden en dan zal demokratie in de praktijk toegepast moeten worden.

Wat het komende  betreft, zijn er weerprofeten ,die de tijd van November tot volgende jaar  Maart 2025  als  < Normale regenval > durven te voorspellen.

Met al die goede beloftes van de politieke partijen en die goede weervooruitzichten, kunnen we uitkijken naar ‘n  toekomst !!

Dit was het maar weer voorlopig. Hartelijk gegroet en tot de volgende maand Oktober.

Martin.