Lezing over ‘Heilige liefde’ in museum de Schat van Simpelveld

BERICHT 17 NOVEMBER 2022

Lezing over ‘Heilige liefde’ in museum de Schat van Simpelveld

27 november 2022 14.30 u Lezing over ‘Heilige liefde’ in museum de Schat van Simpelveld. Adres: Museum de Schat van Simpelveld, Kloosterstraat 68, 6369 AS Simpelveld. De lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Alles uit liefde, in Museum de Schat van Simpelveld, ter gelegenheid van het 400e sterfjaar van Franciscus van Sales.

HEILIGE LIEFDE Hoe Franciscus van Sales ons stap voor stap inwijdt in de heilige liefde Niet voor niets is Franciscus van Sales de patroonheilige van schrijvers. Zijn poëtische taal doet de mens vertragen en maakt het stil van binnen. Betrokken als hij is bij de menselijke ziel die zoekt naar religieus leven neemt hij de lezer mee in de hoop dat ze goede overwegingen in zijn teksten zullen vinden. Daarin is hij bescheiden en wil hij niemand voorbijstreven. Hij houdt van zijn Kerk, van de Liefde, en beseft dat een kloosterleven niet voor iedereen is weggelegd. Juist daarom is hij gaan schrijven, aan velen, om hen te helpen godvruchtig te leven in een wereld vol beweging.

In zijn boek Inleiding tot het devote leven richt hij zich tot Philotea. In het boek Verhandelingen over de liefde tot God gebruikt hij als aanhef Theotimus. Vrouwen en mannen waren voor hem gelijk. Hij wist als geen ander hoezeer de menselijke geest kon verlangen naar diepgang, naar stilte, naar geestelijk leven. Hij was zich bewust van de tijd waarin hij schreef. Francien van de Beek hertaalde deze twee boeken naar de huidige tijdgeest, omdat ze voor haar nog steeds van grote waarde zijn. Francien van de Beek (1951) is auteur van Heilige aandacht – meditatie oefeningen van Franciscus van Sales (2007) en Heilige liefde – wanneer uw wil en mijn wil samenvallen (2021). Ze besteedde een belangrijk deel van haar leven aan het bestuderen van meerdere religieuze tradities. Franciscus van Sales is haar patroonheilige.