Nuusbrokkies december 2022

Die Nuusbrokkies
uit 
Namibia

Dit is woensdag 7 December en dit is stralende weer en dit wordt namiddag tot 37 graden. De 10 volgende dagen zal hetzelfde weer blijven en dan zal er weer ‘n beetje bewolking gaan komen. Maar het lijkt nog niet dat er voor Kerstfeest al goede regens zullen gaan komen.., jammer, maar we blijven hier altijd hopen!!! We hebben een keer 8 mm gekregen, maar dat is ‘n druppel op ‘n gloeiende plaat natuurlijk.

Het afgelopen weekeinde was tamelijk bedrijvig. Ik was gevraagd om uit te helpen om de Eerste kommunie kinderen van Gochas en van Witkrans te gaan bedienen. Ik heb op zaterdagnamiddag 3 December 4 kinderen in Gochas voor de eerste kommunie gehad. Ik ben in Witkrans blijven slapen en heb op zondag 21 kinderen in Witkrans de eerste kommunie gegeven. Dit waren mooie vieringen met veel bekende mensen en mooie gezangen en dansjes bij de processies. Dit is ‘n beetje anders bij onze misvieringen met onze oude zusters natuurlijk. Daarna ben ik terug gereden naar Mariental en heb gauw ‘n kleine middagslaapje genomen en ben dan naar Keetmanshoop verder gereden. Alle priesters van ons bisdom zijn voor de laatste keer in het jaar bij elkaar gekomen voor twee dagen om samen het jaar af te sluiten en om te praten over enkele belangrijke zaken, zodat in het hele bisdom dezelfde regulasies van kracht zijn.

Achter mijn rug staat de televisie aan en geeft de hele tijd herhalingen van voetbalwedstrijden, die al gespeeld zijn. Nederland heeft het tot nu toe niet slecht gedaan. Je moet ‘n beetje geluk hebben ook met de tegenstanders. Daar zijn groot voetballanden die uitgeschakeld zijn door kleiner onbekende landen…!!! Een van onze oude zusters kijkt ook alle wedstrijden en zij geeft mij de uitslagen van die wat ik niet zelf kon zien.

Dit is overal de vakantiestemming. De scholen en hostels zijn gesloten en het schooljaar is geeindigd. Half Januarie 2023 zal het nieuwe schooljaar gaan beginnen. Ook de bedrijvigheden in de parochies zijn tot stilstand gekomen. Daar zijn dan ook maar weinig kinderen op zondagen in de kerk, want daar worden dan ook geen godsdienstlessen voor eerste kommunie of vormsel gehouden en dan is het dus vakansie…!

Dit was gisteravond nog ‘n mooie verrassing. Daar kwamen enkele vrouwen van Mariental St. Nikolaas presenten uitdelen, of kersfeest presenten, maar juist op het feest van St.Nicolaas. Elke oude zuster ontving ‘n mooi present met allerlei toiletartikelen en lekkers en koek. Dat was ‘n aangename verrassing. Ik heb natuurlijk ook mijn present gekregen. Namibia kent eigenlijk niet St. Nikolaas met zijn zwarte of gekleurde Piet. Alles wordt hier door de Kerstman verzorgd met zijn puntmuts en grote baard. In November reeds waren die kerstreklames overal in de winkels uitgestald. Maar de prijzen zijn overal de lucht ingeschoten met de benziene en dieselverhogings. Alles moet bijna van Suid-Afrika ingevoerd worden natuurlijk en dat zijn grote afstanden.

Met zuster Beata gaat het ook weer goed. Zij is altijd weer overal tegenwoordig in de kerk en aan tafel. Daar gaan nu ook ‘n paar zusters op vakantie voor drie weken. Ze wisselen elkaar af, zodat er toch altijd ‘n paar aanwezig zijn in de kerk en bij het eten. Waarschijnlik zal ik in het begin van het Nieuwe Jaar ‘n week op vakantie naar Luderitz gaan om ‘n beetje af te koelen bij de zee.

Ik wens allemaal ‘n mooie December maand met mooie Kerstdagen: zodat Jezus ook in ons eigen hart opnieuw geboren mag worden en ‘n Gelukkige Nieuwe Jaar 2023 toe. Mag daar gezondheid en geluk in ieder se leven zijn. Ook van onze M.S.C. zusters alle goede wensen.

Alles van die beste en tot het volgende Jaar Januarie 2023.

P. Martin.