Lezing door Charles van Leeuwen op 22 januari 2023

Lezing: ‘Een schat van menselijkheid en geloof.’ 

De heilige Franciscus van Sales als inspirator.
Lezing door Charles van Leeuwen op 22 januari om 14.30 uur in Museum de Schat van Simpelveld.

Veel kloosters, scholen en liefdadigheidsbewegingen lieten zich in de 19e eeuw inspireren door de Franse heilige Franciscus van Sales. Deze lezing gaat over het geheim van die inspiratie. Wat had Franciscus van Sales, dat hij zoveel mensen wist en nog steeds weet aan te spreken? Dat hij overal in Europa aan de basis staat van projecten van opvoeding, liefdadigheid, armoedebestrijding en religieus leven? We staan in deze lezing in het bijzonder stil bij het werk van de Nederlandse bisschop Zwijsen, de Italiaanse priester Don Bosco en de Duitse ordestichter Clara Fey, die elk met grote aantallen volgelingen enorme katholieke en kerkelijke projecten begonnen om de samenleving menselijker en leefbaarder te maken. De inspiratie van Franciscus van Sales speelde in hun succes een sleutelrol.

Deze lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Alles uit liefde ter gelegenheid van het 400e sterfjaar van Franciscus van Sales. Adres: Museum de Schat van Simpelveld, Kloosterstraat 68 6369 AS Simpelveld

Charles van Leeuwen is werkzaam aan de Universiteit Maastricht en gespecialiseerd in religieuze geschiedenis. Hij is onder meer auteur van de boeken Heilige voorbeelden (2001), Vuur dat blijft branden (2005) en Missie van Barmhartigheid (2021) en bestuurslid van de Beweging van Barmhartigheid.