Nuusbrokkies Juni 2023

Die Nuusbrokkies
uit 
Namibia

Dit is donderdag 8 Junie en dit was vannacht  – 1 graad onder nul, dus dit heeft gevroren in Namibia, maar dit zal namiddag weer 29 graden worden.

Junie en Julie zijn de koudste maanden in Namibia en dit is onze wintertijd. Elke dag ‘n mooie blauwe lucht met ‘n stralende zon, die helemaal niet te warm is en jij kan maar jouw trui aanhouden gedurende de hele dag, want in de namiddag gaat de temperatuur weer geleidelijk naar de 1 0f 2 graden.

Dit is ook de tijd voor de toeristen die in Namibia wild komen schieten. Ze hebben jachtpermits nodig en ‘n uitnodigingsbrief van de eigenaar van de jachtfarm. Zij kunnen dan koedoes, gemsbokken of springbokken schieten. Velen komen van Suid-Afrika en dat vlees wordt in de koude lucht gedroogd en in repen gesneden en dat kan ook nog gerookt worden en dat wordt  biltong genoemd. Het is rauwe vlees en je hebt goede tanden nodig, of je moet het in kleine stukjes snijden om het te kunnen kauwen en door te slikken.

Ons Bisdom heeft ook enkele kleine farms, waar scholen en hostels vroeger gebouwd zijn: Witkrans, Stampriet, Cambridge… daar lopen ook wel enkele springbokken. Maar de grootste farm is helemaal in het zuiden bij Ariamsvlei, nabij de grens met Suid-Afrika. Dat is de farm Heirachabis van 60.000 hectare ongeveer en die is nu verdeeld in drie delen. Drie verschillende boeren huren dat veld, maar zij hebben geen recht om het wild daarop te schieten. Nu zijn de getallen van het wild weer aangegroeid en waarschijnlijk wil Bisschop Willem dit jaar jachters laten komen, zodat het wild geen overlast voor het vee (schapen en geiten ) wordt. Op hierdie farm ben ik begonnen in Mei 1968. Daar was ook ‘n school met n hostel voor de kinderen uit de buurt van tot 150 km van naburige farms. Daar was ook ‘n oude priester uit Oostenrijk en ‘n oude broeder en 5 Oblaten zusters. Daar ben ik als jonge missionaris gaan boeren met ongeveer 2500 karakoel schapen en 800 geiten en 20 koeien en paarden en donkies en dan nog het vee van de 10 arbeiders families en onderwijzers… maar dit is geschiedenis en  misschien oude Nuusbrokkies… die werden toendertijd nog niet uitgegeven.

De Oblaten priesters en broeders zullen weer van 26 tot 29 Junie bij elkaar gaan komen in Keimoes in Suid-Afrika. Dit zullen weer algemene samensprekings worden en dit zal ook ‘n voorbereiding worden op ons algemeen kapittel, dat op het einde van het jaar gehouden zal gaan worden. Daaruit zal dan waarschijnlijk ook onze nieuwe provinciale overste gaan voortkomen op de een of andere manier…!!!

In Augustus zullen 3 jonge zusters van de M.S.C. hun eeuwige geloftes gaan afleggen. Een van onze oude zusters, Sr. Christel, is nou na Otjiwarongo om daar de zusters te helpen bij de voorbereiding van die groot beloftes. Ook is een van ons susters, Sr. Edelgarda, die laatste tijd ziek en is nu vandaag in Windhoek bij ‘n specialist voor onderzoek. We hopen, dat het niet te ernstig zal zijn.

Op 18 Junie is dit Vadersdag. Ik wil alle vaders van harte gelukwensen met hun vaderschap: Dat zij nog jaren in gezondheid en voorspoed hun kinderen en kleinkinderen mogen begeleiden in dit leven. Zij zijn allemaal heel belangrijk en daar kom je pas achter als zij gestorven zijn…!

Dit was het maar weer voor de Juniemaand. Hartelijk gegroet vanuit ‘n koude Namibia.

P.Martin