Blog - laatste nieuws

Nuusbrokkies junie 2024

< Die Nuusbrokkies van Namibia > van Junie 2024.

< Die koue het oor die naweek sy kloue behoorlik in Namibia ingeslaan. Van plaas tot dorp en ook die hoofstad Windhoek en veral in die suide van die land het laat weet, die kwik het etlike grade onder vriespunt gedaal. Op klein-Aus Vista het Piet Swiegers ‚n welkome 20 mm reen uit sy meter gegooi, met die belofte dat,sou ‚n paar mm weer val, die omgewing oor ‚n paar maande met ‚n blommekombers bedek sal wees.> (Republikein van dinsdag 4 Junie 2024).
Die wintertijd heeft nu zomaar in een keer hard toegeslaan met temperaturen tot -3 tot -7 graden onder het vriespunt bij Windhoek en ook tot in die uiterste zuiden en dit zal ‚n paar dagen koud blijven.
President Nangolo Mbumba heeft de noodtoestand over Namibia aangekondigd op 22 Mei, omdat dit onvoldoende en op de meeste plekken in Namibia helemaal niet geregend heeft. Enkele landen rondom Namibia hebben de noodtoestand al vroeger afgekondigd : Zimbabwe, Zambie en Malawi.Hij doen ‚n beroep op andere landen om Namibia te helpen met : Koring, mais en mahangu. Ook hebben heel veel dorpen problemen met de drinkwater -verzorging en hebben alreeds waterbeperkings aangekondigd,omdat de stuwdammen steeds minder water in voorraad hebben. Ook in Mariental is de Hardapdam nog maar net 7 % vol (of leeg) en alleen mens en dier mogen daarvan water krijgen.
Daar is al ND 825 miljoen voor hulpmaterialen begroot voor die droogtehulp:
ND 600 miljoen voor voedselhulp tot 30 Julie 2025.
ND 100 miljoen voor vee en watervoorziening.
ND 25 miljoen voor zaad en andere landbouw behoeftes.
De minister van landbouw Calle Schlettwein heeft verklaard, dat dit de ergste droogte is in meer als 100 jaar en dat op het ogenblik ongeveer 331.000 huishoudings landwijd reeds geregistreerd zijn voor droogtehulp.

Op zaterdag 22 Junie vieren we hier feest bij de M.S.C.zusters in Mariental. Twee zusters gaan hun 60 jarig kloosterjubileum vieren:
Zuster Edelgardis en Zuster Sieglinde
En drie zusters van ander plekken vieren hun 25 jarig kloosterjubileum :
Zuster Hedwig van Otjiwarongo;Zuster Hildegard van Rehoboth en Zuster Bernadette van Gibeon. Zij vieren dit ook samen in Mariental met hun familie en medezusters.
Op 25 Mei hebben we weer ‚n mooie feest gehad in Mariental met wel 500 familie en geloviges uit heel veel plekken.‘N getrouwde man Frederick Mensah is tot diaken gewijd en hij zal in Aranos en omgeving zijn diakenschap uitoefenen en op Cambridge met zijn vrouw gaan wonen,waar daar‚n school en hostel staat met 236 kinderen.
Op 6 Julie zal nog ‚n getrouwde diaken gewijd worden in Keetmanshoop : Michael Wimmerth.Maar dan zit ik al thuis in Nederland !!!!
Op 1 Julie vertrek ik uit Namibia in de avond om 18.50 en dan kom ik vroeg in Frankfurt aan 05.20 uur. Daar moet ik ‚n paar uren wachten,maar dan kom ik toch nog om 10.40 uur in Amsterdam aan.Bij elkaar opgeteld is het precies 12 uren vliegen, net maar ‚n halve dag afstand van elkaar.Eigenlijk is dat ongelooflijk : ongeveer 13.000 km verwijderd en ‚n totaal ander wereld, ander kultuur en ander dagelijkse leven,ander klimaat en ander kleur mensen……Ik verheug mij al reeds op de vakantie om al die familieleden weer te kunnen ontmoeten. Mijn derde oudste zuster , Riet Michielsen, is in die afgelopen tijd gestorven op 29 April 2023.We zijn nu nog negen personen : 6 meisjes en 3 jongens….dit klinkt nog ‚n beetje jong,want we zijn intussen op leeftijd : Tussen 90 jaar en de jongste 75 jaar. Ik ben de middelste met 83 jaar.Misschien wordt dit mijn laatste bezoek naar Nederland,maar dat dacht ik twee jaren geleden ook. Zo lang als ik mijzelf kan verzorgen,zal ik blij zijn om mijn familie nog altijd te kunnen gaan opzoeken.
Ik wil nu ook maar aankondigen, dat ik in Julie en Augustus in Nederland zal zijn. Op 30 Augustus in de avond vertrek ik uit Nederland en kom op 31 Augustus weer in Windhoek aan vroeg in de morgen 08.20 uur.Ik zal in hierdie twee maanden geen < Nuusbrieven van Namibia > uitsturen.
Hartelijke groeten aan allemaal en < Totziens> aan mijn familie en bekenden.
P.Martin.