Nuusbrokkies januari 2023

Die Nuusbrokkies
uit 
Namibia

Dit is dinsdag 10 Januarie 2023 en ik wil jullie allemaal nog: ‘n Gezegende Nieuwe Jaar 2023 toewensen met ‘n goede gezondheid, die voor iedereen zo belangrijk is.

De vakantietijd is voorby gevlogen. Ik heb gewacht tot op de 1 Januarie, zondag na de Misviering en ben daarna naar Keetmanshoop gereden. Omdat mijn medebroeder P. Jakobus Bostander niet kon meegaan vanwege zijn hartoperatie ‘n paar weken geleden, ben ik dit jaar maar alleen naar Luderitz gereden. Ik ben maar net tot donderdagmorgen gebleven en ben toen naar het zuiden in Karasburg doorgereisd en heb daar enkele oude bekende buitenplekken bezocht: Heirachabis, Satco, Ubib en de laatste zondag 8 Januarie in Gabis. Ik was heel bly om weer heel veel bekende gezichten te zien van vroeger tijd, want we zijn intussentijd allemaal ouder geworden natuurlijk. Dit was ‘n aangename en afwisselende vakantie geweest.

Het nieuwe schooljaar begint woensdag en je ziet overal ouders lopen, die proberen om hun kinderen nog ‘n plek te kunnen geven in de scholen. Het duurt altijd wel twee weken voordat de laatste kinderen weer ingeschreven zijn. Vooral in het noorden zijn nog veel klaskamers tekort voor de kinderen, die nog met de school moeten beginnen.

Ook onze oude M.S.C. zusters zijn bijna allemaal op vakantie geweest. Zij hebben ook 4 weken per jaar vakantie en de meeste van hen nemen die ook gedurende December en begin Januarie, om samen met familie door te brengen. Met zuster Beata was het weer ‘n beetje slecht geweest. We hadden de familie weer gewaarschuwd, dat het zo zou kunnen gaan, zoals bij de Emeritus Pous. Na die waarschuwing, dat hij heel ernstig ziek was, herstelde hij ‘n paar dagen en stierf dan toch nog schielijk, kan je maar zeggen. Maar dit heeft zuster Beata nog niet gedaan en we hopen, dat het nog ‘n tijdje goed met haar zal gaan. Ik heb haar vanmorgen de kommunie op haar kamer gebracht en dit gaat alles nog ‘n beetje zwak…!

Na de 8 mm regen in December hebben we nog een keer 40 mm gekregen als ‘n kleine wolkbreuk net boven Mariental. Het ging ook gepaard met hagel, maar we waren blij met die goede regenbui. Maar net hier en daar is ‘n klein beetje langs de teerweg te zien, dat het iets geregend heeft. Maar de weerprofeten zijn helemaal stil geworden en volgens de voorspellings van de slimme telefoon, zullen we pas op 17 Januarie weer kans krijgen dat het enkele donderbuien zal gaan regenen. De goede voorspellingen van ‘n goed en vroege regenseizoen voor het hele land zijn opgedroogd, voordat ze begonnen zijn. Maar we blijven maar altijd hopen…!

Bij onze Oblaten kongregatie komt weer beweging: Alle Oblaten priesters en broeders komen vanaf zondag 22 tot donderdag 26 Januarie bij elkaar in Keimoes. Op het feest van Fr.v an Sales, 24 Januarie, zullen 4 medebroeders hun tijdelijke geloftes gaan hernieuwen en Broeder Andile, Lucas Dlephu, zal zijn eeuwige geloftes afleggen. Daarna zal hij ‘n dag later op 25 Januarie door Eerw. Bisschop Risi van Keimoes bisdom tot diaken gewijd worden. Gedurende deze dagen zullen we zeker ook de eerste stappen beginnen te maken om ‘n nieuwe provinciale overste te gaan kiezen.

Ik wil hier ook de naam van P. Franz Sonntag nog noemen, die jaren lang in Namibia gewerkt heeft van 1973 tot 2008. Hij heeft nog jarenlang in Duitsland op verschillende plekken gewerkt en in 2020 in Ruhestand getreden. Hij is op 20-12-2022  gestorven en in Eichstaett begraven op het Oblaten kerkhof. Hij heeft als provinciale overste veel voor de kongregatie in Namibia gedaan en hij heeft ook de mooie kerk in Mariental laten opbouwen. Mag hij in vrede rusten…!

Dit was het maar weer voor deze maand van het Nieuwe Jaar. We hopen, dat we begin Februarie elkaar weer zullen ontmoeten. Hartelijk gegroet.

P.Martin