Nuusbrokkies Juli 2023

Die Nuusbrokkies
uit 
Namibia

Dit was al door de radio en televisvisie aangekondigd, dat daar extreme gevaarlijke weer zou gaan komen in het zuiden van Namibia rond de plek Aus, 120 km van Luderitz. Dit is toen ook werkelijk gebeurd op 29 Junie. Dit was bitterkoud, klappertandkoud tot -14 graden onder het vriespunt. Ook was daar in de buurt tot 145 mm regen gevallen en daar waren grote verspoelings van teerstraten en zandstraten. Ook de teerstraat bij Noordoewer en Vioolsdrift was bij de brug van de Oranjerivier afgesloten, omdat de teerstraat op verschillende plekken verspoeld was. De grenspost met Suid-Afrika was afgesloten en het verkeer moest 400 km omrijden over Upington om aan de andere kant in Springbok te kunnen komen. Dit zal wel enkele dagen duren, voordat de verspoelings weer opgeruimd zullen zijn en het verkeer weer doorgelaten kan worden. Ook word weer van de El Nino gepraat… dat zijn de warme en de koude oceaanstromingen, die hier al jaren lang de oorzaak zijn van de grote langdurige droogte periodes. Op facebook was gisteren nog verteld dat er in Nederland ‘n geweldige storm grote problemen heeft veroorzaakt.

Elke land wordt opgeroepen om de stikstof en giftige gassen minder te maken: de boeren, bouwbedrijf, autoverkeer, vliegtuigen etc. En alles moet met groene energie vervangen worden. In Namibia wordt ook aan ‘n heel groots projekt gewerkt. De minister president van Nederland, Mark Rutte, was al hier samen met de presidente van Denemarken, om ook met miljoene Euros te komen helpen om dat projekt aan de gang te helpen.

Deze maand zijn alle priesters van onze drie Bisdommen van Namibia opgeroepen om vergaderingen bij te wonen in Dobra, bij Windhoek. Het onderwerp is Evangelisation and Mission in the context of Synodality. Dit zal vanaf 17 tot 21 Julie gaan duren. Dit wordt aangeboden door ‘n bisschop van Suid-Afrika. Elke jaar wordt zo’n kursus aangeboden als ‘n soort winterschool voor alle priesters.

In elke parochie en elke buitenstasie en in elke bissdom zijn hier gesprekken gevoerd met de mensen, voor wat voor hen goed was in de kerk en ook over wat misschien niet zo goed was en wat zij graag zouden willen, dat het anders zou worden in de toekomst. In sommige landen zijn de verwachtingen zo groo ,dat scheuringen binnen de kerk niet uitgesloten zijn. Rome zal zeker op de rem trappen als de veranderingen in een keer te groot zullen worden!

Omdat de M.S.C. zusters in Mariental retrete gehad hebben en ‘n eigen priester meegebracht hebben, kon ik ‘n week op vakantie. Ik heb in die week ook ‘n bezoek op de farm Heirachabis gebracht, samen met ‘n medebroeder die nog nooit in dat grote gebied van ongeveer 60.000 hechtare was. Met Mnr.Moller, die ook een van de drie huurders van die farm is, hebben we enkele kampen doorgereden en hebben we 3 springbokke en een koedoe kunnen schieten. We hebben gezien dat de paar laatste jaren de springbokken weer ‘n beetje meer geworden zijn en Mnr. Moller schat het aantal springbokken op de hele farm op ongeveer 800. Daar zijn ook 5 zebras en enkele gemsbokken en ook koedoes, maar die kunnen over de heinings springen.

Aansluitend waren we op 24 Junie bij ‘n groot feest in Karasburg bij de eerste gelofteaflegging van ‘n Oblate zuster Paule-Josephine Seister. Zij is van Luderitz, maar dit is in Karasburg gevierd en heel veel Oblate zusters waren tegenwoordig vanaf Koelenhof en Kaapstad… Ook onze bisschop was daar en dit was ‘n hele mooie feest.

Aanstaande zaterdag worden twee getrouwde mannen tot diakens gewijd: Dc. Jonas Kaisala van Rosh Pinah en Abraham Thomas van Oranjemund. Die twee plekken moeten altijd bediend worden vanaf Luderitz. De twee diakens zijn dus nu ook ‘n grote hulp in het parochiewerk van de twee mijndorpen.

Toevallig zag ik enkele statistieke over de Namiebiese bevolking in de krant The Namibian van 5 Julie 2023: 50% van de Namibiese bevolking leeft in armoede. 618.110 Namibiers moeten leven van ‘n Namibiese regeringsondersteuning. 30.000 mensen zijn afhankelijk van ‘n voedselondersteuning. 46 % van de jeugdiges zijn zonder werk en die werkeloosheid zorgt voor heel veel problemen natuurlijk…

Dit was het maar weer voor deze maand. Hartelijk gegroet en tot de volgende maand.

P.Martin