Nuusbrokkies april 2022

Die Nuusbrokkies
uit Namibia

Dit is vandaag vrijdag 8 April en de maand Maart is weer voorbij gevlogen en zondag is het al Palmzondag en de Stille Week zal beginnen als voorbereiding voor het Paasfeest.

Ik wil jullie daarom allemaal ‘n mooie voorbereiding voor het Paasfeest toewensen. De lentetijd in Europa is prachtig met al zijn verschillende kleuren jonge groen en bloemen en bloeiende vruchtenbomen. Dat mis je natuurlijk hier in Namibia wel. Maar wij zijn al blij dat Namibia ook mooi groen geworden is en dat de dieren (schapen, geiten en koeien ) voor het komende jaar waarschijnlijk geen problemen zullen hebben om te eten. Al het gras is mooi in het zaad gekomen en daar is volop zaad voor het volgende regenseizoen, dat dan in November weer zal moeten beginnen, als alles goed zal gaan. Hier lijkt de regentijd nu voorbij en de temperaturen gaan ook al ‘n beetje terug tot 31 graden overdag en tot maar 10 graden in de nacht. Dan heb je in de morgen ‘n deken (kombers) nodig om nog gauw daaronder weg te kruipen, voordat de wekker gaat aflopen.

Het is ongelooflijk dat de Ukraine zolang kan blijven doorvechten om hun vrijheid te verdedigen. Ze willen zich liever doodvechten als zich weer aan Rusland te moeten overgeven. Prachtige steden zijn gewoon als puinhopen achtergelaten. Nu worden ook nog de wreedheden bekend, die door de terugtrekkende Russen begaan zijn en als oorlogsmisdaden aangeklaagd zullen worden. Maar miljoenen mensen zijn uit hun huis en land verdreven en moeten ergens weer voor maanden en jaren door andere landen opgevangen worden en verzorgd. Overal in de wereld gaan de prijzen van petrol en diesel omhoog en ook de prijs van de gewone levensmiddelen stijgt zo hoog, dat de gewone mensen dit niet meer kunnen betalen. Vele arbeiders zitten zonder werk en dan is het moeilijk om de gewone uitgaves van water en elektriciteit en huislenings af te betalen…!!! Ook is de corona ziekte nog altijd aanwezig, maar er zijn weinig beperkingen meer opgelegd hier in Namibia.

Vorig jaar ben ik maar net een maand naar Nederland op vakantie geweest, toen Nederland bijna coronavrij was. Ik heb toen gezegd dat ik in dit jaar mijn twee maanden vakantie wil gaan nemen, als de corona niet erger gaat worden. In Augustus en September zijn er nog twee Gouden Bruiloften om te vieren van ‘n broer en ‘n zuster van mij. Ik wil ook daarbij zijn en zal mijn vakantie dus maar gaan vastzetten van begin Augustus tot einde van September. Dit is toch wel wonderlijk, dat mijn ouders en al mijn broers en zusters dan hun Gouden Feest hebben kunnen vieren. Intussen zijn 3 zwagers en mijn oudste broer daarvan gestorven en zijn we natuurlijk allemaal op de 70 en 80 jaar berg aangeland en moeten er verschillende daarvan met pillen en inspuitings geholpen worden.

Alle voorbereidende werkzaamheden zijn de afgelopen maanden klaar afgehandeld voor de Synode 2021-2023 in de verschillende parochies in ons Bisdom Keetmanshoop. Alle koordineerders en faciliteerders hebben hun workshops gehad, zodat ieder bewust is van hun verantwoordelijkheid in de parochies en buitenplekken.

Onze Bisschop Willem Christiaans heeft iedereen door email en Whatsapp – telefoon opgeroepen om vanaf 1 April amptelijk te beginnen met die onderzoeken in de parochies en buitenstasies. Wij wilen luisteren naar mekaar op die reis wat die kerk met ons maak. Ons luister na die jeugd en al die bestaande groepe in die gemeentes. Ons luister ook na die leiders van die verschillende kerken. Daar wordt gekeken naar die dingen die vreugde gebracht hebben. Ook die dingen die misschien veranderd zouden kunnen worden, kunnen aangesproken worden en het gebed tot de H.Geest wordt elke dag gebeden, zodat de H.Geest ons zal leiden.

Hiermee wil ik U allemaal ‘n hele Mooie Paasfeest toewensen. Mag die Opgestane Here ons ook weer wat meer geestelijke kracht geven en dat de mooie lente kleuren de koude wintertijd zullen verdrijven.

Hartelijk gegroet en tot volgende maand Mei,

P. Martin.