Nuusbrokkies mei 2022

Nuusbrokkies
uit Namibia

Dit is vrijdag 6 Mei en de stralende zon schijnt al ‘n beetje schuins mijn kamer in. Mijn kamer is naar het Oosten gericht en in de zomer komt hij juist in het Oosten op, maar omdat het herfst geworden is komt hij nu meer na het Noorden toe waar hij om 07.00 uur opkomt. In de nacht koelt het af tot 8 of 10 graden en overdag wordt het nog tot 28 of 30 graden. Dit is de beste tijd voor de toeristen om in Namibia rond te rijden en dan toch in de middagtijd in het zwembad te duiken en in het zonnetje te gaan liggen.

Begin Meimaand zijn er altijd ‘n paar vakantiedagen. Nederland viert de Werkersdag en Bevrijding van Nederland en koningsdag en de Dodenherdenkingen op verschillende plekken.

Ook in Namibia hebben we altijd ‘n paar vakantiedagen. De eerste Mei: Werkersdag is verschoven naar de tweede Mei op maandag, zodat dit ‘n vrije dag is voor alle arbeiders en op 4 Mei wordt Cassinga-dag gevierd. Op daar die dag heeft Suid-Afrika in het uiterste zuiden van Angola, ons buurland, ‘n plek gebombardeerd met de naam Cassinga. Onze regerende partij, SWAPO, was in ‘n gewapende strijd met de Suid-Afrikaanse soldaten en had zich over de grens in Angola terug getrokken. Het was een soort Vluchtelingenkamp met vrouwen en kinderen. Blijkbaar zijn daar 165 mannen, 294 vrouwen en 300 kinderen omgekomen door de bombardementen en de opvolgaktie van de soldaten van Suid-Afrika en zijn daar ook nog 200 vermiste personen verdwenen. Dit is gebeurd op 4 Mei 1978. Op 21 Maart 1980 is Namibia onafhankelijk geworden met zijn eigen regering.

Dit is zondag 8 Mei, Moedersdag. Ik wil alle Moeders van harte gelukwensen met Moedersdag. De Corona is nog niet uit de wereld uit, maar we zijn niet meer zo bang van Corona als ‘n jaar geleden. Nu hebben ook al veel mensen de drie spuiten van vaccinatie ontvangen en sommige zelfs al ‘n vierde spuit in Nederland. Waarschijnlijk zal ‘n zoen voor jouw moeder, mother, ma, mama… minder schade veroorzaken, als om haar te vergeten of achter jouw gezichtsmasker weg te kruipen!!!

In de Aprilmaand is er ‘n geweldige sprinkanenplaag ontstaan in Namibia. Vele boeren in het zuiden van Namibia vertellen, dat zij in 60 jaren dit nog niet zo erg beleefd hebben als dit jaar. In Namibia zijn enkele auto-ongelukken gebeurd vanwege de sprinkanen. Ook ‘n matrone van ons hostel in Rehoboth is samen met drie andere mensen dood in ‘n bustaxie, die in het donker over die sprinkanen uitgegleden is en omgeslaan is bij Keetmanshoop. De sprinkanen zijn in groepen van miljoenen uitgebroeid door de goede regens en temperaturen. Ik ben zelf door zulke groepen sprinkanen doorgereden van kilometers lange kolonnes van voetgangers. Daar waren ook al waarschuwingsborden langs de teerstraat neergezet om maar net 80 km en zelfs tot 60 km te rijden als je zo’n zwerm ontmoet. In het beginstadium kunnen ze nog met giftspuiten uitgeroeid worden, maar als ze eenmaal vleugels krijgen en gaan vliegen, dan zijn ze bijna onbeheerbaar en vreten alles op wat in hun pad komt. Je moet dan de nacht afwachten en kijken waar ze gaan zitten en daar worden ze dan met belichting bespoten. Vele boeren zijn dag en nacht bezig geweest om ze uit te roeien. Ook de regering heeft geholpen met gifspannen die met mannen en vrachtwagentjes uitgereden zijn, waar ze door de boeren opgeroepen zijn.

Als je alle rampberichten hoort over droogte en bosbranden en overstromingen op andere plekken en dan de oorlog in de Ukraine, dan zijn wij eigenlijk heel gelukkig hier in Namibia.

Nogmaals gelukwensen aan alle Moeders met Moederdag.

Hartelijke groeten uit Namibia en tot de volgende maand Junie,

P. Martin.