Nuusbrokkies juni 2022

Die Nuusbrokkies
uit Namibia

Dit is maandag 6 Junie en dit is ons wintertyd in Namibia. Elke dag ‘n mooie blauwe lucht met ‘n prachtige zon maar de temperaturen gaan tot het vriespunt in de nacht en in de middagtijd rond de 24 tot 26 graden. In Junie en Julie komen vele toeristen uit Duitsland om te komen jagen op springbokken, koedoes of gemsbokken. Het mooiste vlees word in repen gesneden en in de koude wind gedroogd en met  kruiden behandeld. Dit wordt biltong genoemd en dat is ‘n specialiteit in Namibia en Suid-Afrika. Meestal heb je goede tanden nodig, omdat het bijna altijd te hard is. Mijn kunsttanden kunnen het alleen maar hanteren als het nog zacht is.

Morgen op 7 Junie hebben we hier in onze kleine kerk bij de Zusters ‘n begrafenisdienst van Mevr. Rita Simon. Zij was nog ons enigste blanke katholieke lidmaat. Haar kinderen en kleinkinderen behoren allemaal aan de N.G.Kerk. Zij wilden de begrafenis alleen in de privaatheid van eigen familie houden en daarom hebben ze dit in onze kleine kerk willen doen. Vele mensen van hun familie wonen in Suid-Afrika en daarom willen ze de begafenisdienst door livestream naar hen uitsturen. Deze zorgzame goede oude moeder is op vrijdagnacht 27 Mei in de nacht overvallen door 4 inbrekers. Zij hebben haar en haar dienstmeisje vastgebonden op hun bedden en hun mond toegeplakt. Zij was 83 jaar oud en waarschijnlijk is zij versmoord of ‘n hartstilstand gekregen. Het meisje kon zich pas in de morgen losmaken en hulp ontbieden. Daar zijn 2 celfonen en juwelen gestolen en de ring van haar vinger. Van de daders ontbreekt nog elke spoor…

Van 26 tot 28 Junie wordt ‘n workshop gehouden voor alle priesters van de drie Bisdommen van Namibia in Doebra bij Windhoek. Br. John Nhlahla O.M.I. van Suid-Afrika zal dit gaan aanbieden: Workshop of minor and vulnerable adults. De katholieke kerk heeft ‘n geweldige klap gekregen in alle landen waar de schandalen gepleegd zijn door priesters of katholieke personeel met jonge kinderen. In elke bisdom moet daar ‘n kantoor komen waar zulke klachten aangemeld kunnen worden.

Op de derde zondag van Junie is dit altijd: Vadersdag. Ik wil alle Vaders van harte gelukwensen met vadersdag. Ook zij hebben ‘n grote taak te vervullen in de familie bij de opvoeding van hun kinderen en het dagelijkse leven van elke dag. Mogen ze nu ook maar ‘n keer in de bloemetjes gezet worden, zoals dat bij de moeders in Mei maand gedaan is.

Op zaterdag 18 Junie zal bij ons M.S.C.Zusters in Mariental ‘n groot feest gevierd worden van vier zusters: twee zusters gaan hun 60 jaar diamante Jubileum vieren : Zuster Irmgarda Mokaleng en Zuster Christel  Adams. Twee zusters vieren hun 25 jaar zilver jubileum: Zuster Letitia Amadhila en zuster Maria Bernadette Senalye.

De coronavirus blijft nog altijd wel ‘n bedreiging en daar zijn nog altijd maatregelen van kracht of worden nog steeds sterk aanbevolen. Maar mijn plannen voor ‘n aanstaande vakantie naar Holland staan  bepland voor de maanden Augustus en September. Dit is al lekker om daarop naar uit te kijken.

Nogmaals voor alle vaders: Hartelijke Gelukwensen  en ook voor de andere weer tot de volgende  Nuusbrokkies van Julie.

P. Martin.