Nuusbrokkies december 2021

Die Nuusbrokkies
uit Namibia

Dit is al 9 December en dit wordt weer tijd om mijn Nuusbrokkies van December uit te sturen.

We hebben weer ‘n prachtige zomerdag met ‘n staalblauwe hemel en ‘n stralende zon en de temperatuur zal bij Mariental tot 38 graden gaan. De weerprofeten, die eerder al ‘n vroege regentijd voor Namibia voorspeld hadden, zijn tjoepstil geworden. Dit zou minstens al in November begonnen moeten zijn en nu zijn daar honderden kilometers, waar nog bijna geen druppel gevallen is. Verder zou daar ‘n goede regentijd zijn tot einde Maart met ‘n regenval boven normaal. Allemaal hele mooie beloftes waar de boeren en de dieren niet van kunnen leven. Maar we hopen, dat het weer zal gaan veranderen en dat onze regenperiode wel zal gaan komen…!!

De Corona begint nu weer zijn kop op te steken, nadat dit ‘n paar maanden heel goed gegaan is. De Omikron-corona, die in Suid-Afrika ontdekt is, heeft ook Namibia in de moeilijkheid gebracht en het toerismebedrijf heeft daardoor ook weer ‘n harde klap gekregen. In Namibia zelf zijn pas 18 Omicron-gevallen ontdekt.

De priesters van ons bisdom Keetmanshoop zijn van maandag 6 December tot woensdag 8 December bij elkaar geweest voor vergaderingen over de Synode in ons Bisdom. Ook hebben we op woensdag, op het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, het Jaar van de Heilige Josef afgesloten. Op dinsdagmorgen voelde zich een van de Indiese priesters van Luderitz zich niet zo goed en had koorts. Hij is maar uit voorzorg naar het ziekenhuis gereden om zich te laten onderzoeken. In de namiddag kreeg hij de uitslag, dat hij positief was voor het corona. Hij is toen maar later terug naar Luderitz om verdere besmetting te voorkomen. Maar als je de twee vaccinaties gekregen hebt, lijkt de besmetting niet meer zo gevaarlijk te worden. Maar hier zijn ook heel veel mensen en ook verpleegsters, die bij ziekenhuizen werken en ook vrachtwagenchauffeurs, die weigeren om zich te laten inspuiten. Zij moeten wel elke 7 dagen ‘n bewijs leveren, dat ze vrij zijn van corona. Maar dit kan nu zover komen, dat de regering de verpleegsters wil gaan verplichten om de twee inspuitings te nemen en ook degenen die over de grens willen komen, zullen hun twee vaccinaties moeten kunnen aantonen. Ook buurlanden gaan mensen verplichten om dit te doen.

In deze tijd van het jaar komen alle werkzaamheden in de parochies tot stilstand. De scholen en hostels zijn gesloten en dan komt er op zondag bijna ook geen kind meer in de kerk. Want ook de voorbereidingen voor de eerste kommunie en vormsel zijn ook eerst tot het volgende jaar uitgesteld.

Ikzelf zal maar eerst Kerstfeest en Nieuwe Jaar hier in Mariental blijven en ook op zondag nog eerst kerk houden op 2 Januarie. Daarna rij ik in de namiddag naar Keetmanshoop. Op maandag 3 Januarie ga ik samen met medebroeder P.Jakobus Bostander O.M.I. naar Luderitz en zullen we daar ‘n paar dagen bij de zee onszelf laten afkoelen bij het Agatha strand en Bartholomeus Diazpoint. Einde van de week zullen we weer terug rijden naar de hitte van de zomer. Hopelijk zijn dan de eerste goede regenbuien gevallen en begint Namibia weer groen te worden.

Verder is hier heel weinig nieuws. Maar ik wil jullie allemaal n Mooie Kerstfeesttijd en ‘n Gelukkige Nieuwe Jaar 2022 toewensen. Mag daar ondanks alle beperkings vanwege het corona, toch iets van de vrede van het geboortefeest van Jezus in ieder se hart wees.

Hartelijk gegroet en weer tot begin van Januarie 2022.

P. Martin.