Nuusbrokkies september 2021

Die Nuusbrokkies
uit Namibia

Die Nuusbrokkies van Augustus zijn op 4 Augustus weg gestuurd, nadat drie personen van onze kleine gemeenschap corona – positief getoetst waren. Daarna zijn nog 6 andere zusters besmet geraakt en een van hen, Sr. Eadberta, kreeg ademproblemen en is op zondagmiddag door de ambulance van het ziekenhuis opgehaald en aan de zuurstof gekoppeld. Op maandagmorgen 9 Augustus kregen we het bericht, dat zij gestorven was. Zij is op 14 Augustus begraven in Mariental door 10 wit toegeplakte ‘maanmannen’ om verdere besmetting te voorkomen. Dat is nu de tweede M.S.C zuster, die wij door het coronavirus verloren hebben. Gelukkig zijn de andere zusters weer volledig gezond geworden. In heel Namibia zijn de besmettingen nu veel minder geworden gelukkig en de scholen en hostels zijn weer overal aan de gang met volle klaskamers.

Alle priesters van ons bisdom Keetmanshoop zijn weer op 6 en 7 September bij elkaar gekomen in Keetmanshoop voor onze 4 maandelijkse bijeenkomst. Dit was goed om weer elkaar te kunnen ontmoeten. Het parochiewerk is ook maar behoorlijk aangetast door de beperkingen in de getallen, die voor de kerk bijeenkomsten toegestaan zijn. Weken lang was de kerk toe zonder H. Mis, omdat je niet met 10 personen de kerk kan openmaken, want dan komen er veel te veel mensen en kan je met ‘n paar duisend ND beboet worden. Maar nu kunnen er weer 100 in de kerk bij elkaar komen, maar wel met 1,5 meter ruimte en gezichtsmaskers. Een van onze priesters, Eugen Badtke van Bethanien, was niet bij de bijeenkomst, omdat hij op pad naar Duitsland is om 2 maanden vakantie te gaan houden.

Omdat ik op mijn familie whattsapp ‘n bericht las, dat zij op 10 Oktober ‘n familiereunie willen gaan houden, kreeg ik opeens de gedachte om mijzelf ook maar daarbij aan te melden!!! Onze bisschop had pas geleden nog daarover gepraat en bij deze bijeenkomst in Keetmanshoop heeft hij zomaar meteen door internet mijn reis besproken en betaald. Nu zal ik op 27 September op vakantie naar Holland gaan en op 27 Oktober weer terugkomen. Het is op het ogenblik nog niet helemaal winter in Europa en dit helpt niet om te wachten, totdat de corona helemaal zal gaan verdwijnen. Omdat op Namibia nog ‘n rode vlag staat vanwege corona, moet je wel ‘n corona vrije toets laten zien, zodat je niet in kwarantijn moet gaan bij de aankomst in Nederland. Ik heb wel de twee inspuitings tegen het corona al ontvangen gelukkig en dat is ‘n groot voordeel om in Europa te kunnen rond bewegen. Ik vlieg van Windhoek over Frankfurt naar Amsterdam en zal dus ook nog in Duitsland gekontroleerd worden. Ik verheug mij al daarop, dat ik na drie en ‘n half jaar weer mijn familie zal kunnen zien. Daar zijn in die tijd wel drie zwagers gestorven en dat is al ‘n grote verandering natuurlijk.

In Brasilie is pas geleden ook ‘n Hollandse missionaris gestorven: P. Jan Joao van Antwerpen. Hij is als ‘n broeder naar Brasilie gegaan. Hij is daar priester gewijd in 1987. Hij was 89 jaar oud Op 4 September is hij in Brasilie begraven. De begrafenis heb ik op internet kunnen volgen. Hij had ook zijn twee inspuitings tegen corona al klaar ontvangen en hij wilde in November naar Holland op vakantie gaan…

De wintertijd is hier bijna voorbij en de lente komt er aan, al is het in de nacht toch nog maar 6 of 8 graden. Maar overdag gaan de temperaturen weer op tot 25 of 30 graden en is het aangenaam warm.

Het Hospice gebouw wordt op het ogenblik gerenoveerd. Mariental is bekend daarom, dat daar maar altijd scheuren in de gebouwen komen en alles wordt nu weer mooi gemaakt binnen en buitekant. Ook de garage, waar ook mijn auto geparkeerd staat, wordt gerenoveerd, want sommige zinken zaten los en ook de muur heeft ‘n grote scheur, die met ijzer versterkt zal moet gaan worden.

Verder gaat alles okay. Dit is net nou 27 September. Ik zal maar zien of ik in Holland kans krijg om mijn Nuusbrokkies voor Oktober te gaan uitsturen, maar anders weten jullie, dat ik op vakantie in Nederland ben.

Heel hartelijk gegroet en voor velen, biezonder mijn Familie, tot ziens in Holland.

P. Martin.