Nuusbrokkies maart 2022

Die Nuusbrokkies
uit Namibia

Dit is 10 Maart en daar hangt alreeds enige bewolking. Vanavond is daar 40 prosent kans op ‘n regenbui… volgens het weerbericht op de telefoon.

Maar eerst wil ik iedereen van harte bedanken voor de gelukwensen, die van overal per telefoon en whattsapp en email voor mijn verjaardag doorgestuurd zijn. In de morgen bij de Misviering hebben onze zusters al Happy birthday gezongen en ik heb ‘n mooie dag doorgebracht: bij het middageten braaivleis met ‘n biertje. In de namiddag nog ‘n bottel champagne opengemaakt door mevr. Hannie Helbig uit Duitsland met haar vriendin bij het huis van mevr. Simon. In de avond nog ‘n bezoek bij de medebroeders in de parochie met koek en ‘n biertje. Toen ik om 21.30 thuis kwam, zag ik dat er van 3 plekken opgebeld was uit Nederland met de whattsapp van de familie en ik heb toen bijna ‘n uur met hen over de telefoon gepraat. Dit was ‘n mooie dag geweest.

Dan wil ik nog iets vertellen over de drie bezinningsdagen in de parochie van Mariental. Vdr. Koos Walters en Vdr. Charles Goliath hadden pastor Bivah van Keetmanshoop uitgenodigd om op maandag en dinsdag bezinningspreken te komen houden om de mensen in de Boetetijd op te roepen.
Op maandag was het thema: de Verloren Zoon, die tot bezinning komt en besluit om naar zijn Vader terug te keren… Op dinsdag was het verhaal van de vrouw, die op echtbreuk betrapt was… waar Christus aan de vrouw vraagt: heeft niemand jou veroordeeld… Ik veroordeel jou ook niet. Ga en zondig niet meer.
Die twee themas zijn dan op de derde dag, gisteravond, bij elkaar gebracht: ieder wordt opgeroepen in zijn leven om daarover na te denken en terug te keren naar zijn Vader en hij mag weten, dat God hem niet zal veroordelen. Allemaal zijn dan met ‘n kruisje op de handen weggestuurd met de Olie van blijdschap en ’n soort gebed als dit: Mag die Here, deur hierdie olie van blijdschap jou genees in liggaam en siel. Dit waren mooie bezinningsdagen geweest en ‘n mooie voorbereiding voor het Paasfeest.

Namibia is prachtig groen geworden en de temperatuur is nu ook lager, omdat de zon niet meer op de kale droge aarde kan branden, want daar staat nu ‘n laag groene gras en geel bloemen en onkruid. Meestal gaat de temperatuur net tot 35 graden en in de nacht koelt het al mooi af tot 18 graden. Het coronavirus is nog wel overal, maar de maatregelingen zijn niet zo streng meer. Daar mogen tot 500 mensen bij elkaar komen. Afstand van elkaar en het mondmasker is nog wel nodig, maar dat hangt meestal maar net onder de kin, zodat dit wel omhoog geschoven kan worden om bij ‘n winkel in te gaan of als de politie jou ziet zitten in de auto samen met anderen misschien. Het aantal doden in Namibia van de laatste twee jaren is nu 4114. Die personen die nu sterven, zijn bijna nooit gevaccineerd. Daar was nog altijd genoeg entstof, maar pas 30 prosent van de bevolking heeft zich laten inspuiten een of twee keren. Ook de derde spuit is beschikbaar en wij hebben hem ook al ontvangen. Ook hebben al onze oude zusters en ik ook, weer de griepspuit ontvangen, omdat de herfst en wintertijd nader komt.

Ik kijk elke dag naar de televisie op de verschillende nieuskanalen om het verloop van de oorlog in de Ukraine te volgen. Dat is toch verschrikkelijk hoe dat de hele wereld moet toekijken, hoe ’n land totaal kapot geschoten wordt. Het betrokken land zou geen stem in de veiligheidsraad mogen hebben en die Putin zou nu al opgepikt moeten worden en naar Den Haag voor het internasionale Hof tot levenslang veroordeeld moeten worden. Natuurlijk zijn ze allemaal bang dat er ’n wereldoorlog kan uitbreken.

Verder is hier ook maar weinig nieuws. Hartelijke groeten aan allemaal en nogmaals hartelijk bedankt voor alle goede wensen en weer tot half April maand. Alles van die beste,

P. Martin.